Client: Uppal Housing

Status: Built

Size: 94,000 sq ft | 1 acre

Located in Gurgaon, the office hub in the suburbs of New Delhi, the building moves away from the typical office typology, provides an alternative with interweaving open social spaces, and closed workspaces. The design merges the programmatic requirements of a business centre with the environmental concerns that are of critical importance in today’s context. The design is envisaged with two types of informal spaces- one at the public level and another at the individual office level. The Ground Floor is designed to be a recreational, informal meeting space. A passive cooling strategy is adopted through the creation of water bodies, and allowing for built mass only on two sides and the remaining two sides are left open to allow for wind movement. Each floor plate is 15m wide to allow for daylight penetration. The use of post-tensioned beams allows for the creation of column-free spaces, permitting maximum flexibility. The East and West sun are blocked off with the help of solid stone walls. The two long sides: North and South are provided with glazing and punctures respectively.

77/32, Gurgaon