Client: Mr. Anshu Jain

Status: Built

Size: 11,000 sq ft

The residence was an extremely interesting project for Morphogenesis, given the firm’s belief that a home should reflect the personality of the owner. In this particular instance, the personalities of the family were quite unique, and the house embodies that. It can simply be described as an elegant understated house that is experiential in nature and it’s architectural wonder lies in the subtle juxtapositions of special relationships that reveal themselves over time. it’s the sequence of unraveling experiential moments as one walks through this house that defines this project and really makes it special. The house sits almost quietly among typical south Delhi row houses. It orients itself away from the busy main road and one enters through a discreet, almost opaque façade. A pleasant surprise reveals itself, in the way that green is interwoven into the plan as one moves along within the space. Shafts of light, at different points of the day, penetrate deep into the central open plan space of the house. An interesting shadow pattern emerges at different times of the day. The inside-outside quality of the spaces has been achieved in all living spaces which transform into extended outdoor living spaces. There are outdoor rooms, patios and verandahs where outside living is possible almost through the year due to correct orientation and environmental moderation using horticulture and shading devices. The interesting outdoor dining area which has been built around the tree reflects the same quality. The wild grass garden attached to the study area has a sculptural elegance whist it is barely 80sft. The garden setting for the sculptural tree and flower installation by Alex Davis is another ...

House 6, New Delhi