Client: IREO Management Pvt.Ltd

Status: In progress

Size: 33,000 sq ft | 4 acres

The design brief for the clubhouse at Panchkula calls for a building that will house recreational facilities in a spectacular setting of forests and silhouetted landforms. Situated amidst lush green landscape on a highly contoured site, with scenic views towards the valley, the built form heightens the natural setting of the site. The built volume retains the natural profile of the site, orienting itself towards the valley. A linear and undulating volume has been developed accommodating various functions and promoting a lyrical setting in the landscape. Accentuation of linearity through distinctive exposed concrete fins reference the architectural context in Chandigarh. An environmental design strategy is devised to lower energy costs, which enables passive climate control; also through materiality. This tempers the microclimate of the development, by minimizing eat gain and increasing air-circulation. The building is orientated in North-South direction to permit maximum views towards the valley through large openings. Fretted screens or ‘Jaalis’ serve as light and air filters for the large openings towards East whilst serving as adequate measures for solar protection. Simplistic colour and material palette is used to accentuate the spaces and design itself.

Ireo Clubhouse, Panchkula