Client: Rohtas

Status: Built

Size: 7,00,000 sq ft | 5 acres

The main determinant of the morphology of this project was this very site condition; it helped provide an opportunity for the building to be placed centrally instead of a perimeter block. This also resulted in the creation of four large quadrants which further provided the opportunity for defining different uses in these areas. One of the other determinants was the incorporation of a commercial block which required the residential/commercial movement to be segregated. The detailed solar study analysis helped in the formulation of usage of these quadrants; the one in shade during afternoons was selected for the children’s play areas and the one that received winter evening sun was chosen for the swimming pool. Another quadrant was chosen for the main recreational garden and the fourth for an elevated activity area. A playful, random placement of these on the elevation results in a unique apartment block which allows for the expression of the small individual components of housing but controlled in a larger urban framework. The environmental conditions of the apartments from the inside have been catered to by planning only double aspect apartments.

Presidential Towers, Lucknow