Client: PVR

Status: Built

Size: 90,000 sq

As one of the largest multiplexes in India, the PVR Bangalore comprises of eleven screens; the PVR at The Forum showcases a variety of cinematic and hospitality spaces. The challenge was to design three types of cinemas and the associated lounges, foyers, access foyers and utilities in different enough ways for them to stand apart from each other while still maintaining them as parts of a whole. The manifestations are different but ideology is overriding. A vast atrium was inherited with the building, which was flooded with light from a skylight; both these design features are antithesis of conventional cinema design. The design solution was to create a layered sequencing in terms of light quality. A buffer along both sides was created which provided sequential exposure and created the opportunity to step down light gradually and step up the colour saturation accordingly. Colour saturation has been used as a strategy to enhance the swank technicolour imaging and movie information systems that are provided in the cinema space.

PVR Forum, Bangalore