Client: Govt. of India, Ministry of Finance, Department of Revenue

Status: Built 3 rd prize (National)

Size: 9,82,000 sq ft

The design approach aims to provide a model for future urban transformation in New Delhi; by attempting a solution which deals with planning constraints and future increased densification which is not use-dependant but reconfigurable for various building types. Possible systems of integration, permeability, pedestrianisation, contextually relevant typologies are looked at and an urban edge is envisaged in order to operationalise inclusion. Time-tested, traditional spatial and environmental schema of streets, courtyards and terraces are re-introduced to resolve issues of privacy and segregation while maintaining live building edges. A multi-building concept is adopted on site which breaks up the scale of the total built area into manageable units and presents a more optimum scale to the issue of densification of New Delhi. Gravitas is derived from a unification of the facade treatment – an almost atonal monumentality befitting its purpose. On the inside, the street comes alive with public uses, courtyards, sculpted terraces, environmental conditioning and landscape.

Rajaswa Bhavan, New Delhi