Client: Uppal Housing

Status: Built

Size: 1,46,000 sq ft I 1 acres

The Centra Mall is located in the Industrial Sector of Chandigarh, in close proximity to the airport, railway station and other residential and institutional areas of the city. The design intent for the mall has two predominant aspects viz. the socio-cultural aspect and the environmental strategy. The design approach reverses the traditional box-type morphology of malls by opening up the ‘box’ towards the immediate context and surroundings. An atrium along the premium road access helps to attain the public disposition, whilst maintaining the mall typology. The retail shops and the entertainment block face the atrium and its transparent nature allows visibility of all the shops from the road. The building is oriented along North-South to optimize the built form orientation with glazing predominantly restricted to the North side. A thermal wheel heat recovery system for each Auditorium is provided for pre-cooling fresh air by retrieving cooling energy from exhaust air to further reduce the energy consumption. The project relies on 100% rainwater recharge and reuses the collected rainwater which after filtration is fed back into the domestic tank. A Dedicated sewage treatment plant is provided to treat the waste water and reuse it for flushing water, gardening and air-conditioning/cooling tower purposes. Solar hot water heaters are used to provide Hot water to the Food Court to further reduce the electrical load.

Centra Mall, Chandigarh

Latest News
Fortune India
29th January 2020: Fortune India

Manit Rastogi pens an opinion editorial for Fortune India on Creating an Environmentally Sustainable Future

India art n Design
21st January 2020: India Art & Design

Isha Anand – Ringing in a Sustainable Future

arch daily
20th January 2020: Archdaily

Morphogenesis’ Artisan House published on ArchDaily

Architectural Digest
15th January 2020: Architectural Digest

Morphogenesis’ Ananta House published on Architectural Digest