Client: Puri Construction

Status: Under construction

Size: 15,07,000 sq ft | 12 acres

An upcoming development in the National Capital Region, Aanandvilas presents a distinctive array of apartments that respond well to the environment. Unlike a typical residential perimeter that lays emphasis on one centralized green space with the building blocks surrounding it, the intent here was based on providing easy access to the landscape from every apartment floor, so that no occupant is more than 4-5 floors away from a green space. The design is customized to create a more usable landscape, even if is in small parts, so that the land does not transpire to be  unutilized. The buildings are arranged on linear strips of  land oriented towards the North-West in order to reduce the solar heat gain, and are separated by large green spaces that have been employed with social activities such as Yoga Gardens, Swimming Pool, Tot Lots, and Play Areas, etc. The two tall blocks are linked via a central core at the terrace level of the lower block with a  roof landscape that provides an additional green.

Aanandvilas, Puri Constructions, Faridabad

Latest News
2 Feb  ISRO 2
2nd February 2017: Lecture  @ISRO

Morphogenesis’ Senior Associate & Studio Director Sameer Chadha delivers a lecture at the ISRO Satellite Centre (ISAC) in Bengaluru. His session titled, ‘Office in the Tropics’ will explore the design intent of creating an exemplar in environmentally responsive high-spec office complexes.

20 Jan FutureArc IILM
20th January 2017: In FuturArc | IILM

“Contextually responding to its harsh local microclimate, the project was conceived to fortify itself from the external environment and create a relevant oasis-like internal environment."