Client: The British School Society

Status: Built

Size: 2,97,000 sq ft I 5.3 acres

An unusually diverse student population with over 55 nationalities led us to evolve a socio-culturally inclusive process of detailing the brief. A series of workshops with various stakeholders from academicians to student representatives of 3 to 18 years of age, was set up. This approach acknowledged diversity and aimed to create an environment that would foster social cohesion. With traditional passive methods and an environmentally experiential learning ecosystem, the school is planned as a system of courtyards scaled such that majority of them are in shade throughout the year and semi-enclosed breakout spaces that are liberally scattered around the school and are constantly being transformed in the way they are occupied. Inspired from traditional chaupals, congregation spaces are designed to always be in the shade of mature trees. Rain gardens and a highly efficient rainwater harvesting system illustrate demonstrative sustainability. The student community has played an active role in transplanting existing trees. The design of The British School in New Delhi enriches the learning experience of its highly diverse student population by providing a contextual richness to their passage through education in India.

The British School, New Delhi