Client: Wipro Ltd.

Status: In Progress

Size: 16,00,000 sq ft | 101.3 acres

Located in Hyderabad, spread across a 101 acres of land, this corporate office for Wipro, embodies the historical and cultural references of the region whilst being relevant to the modern times. The morphology adopted for the project is that of ‘disintegrated courtyards’. Rectangular volumes are stacked and rotated to create secondary courts whilst being planned around a central courtyard. All buildings are North-South orientated, and the East-West edges are kept open to enhance prevailing wind movements and natural ventilation. Low wall-to-window ratios and narrow floor plates ensure optimum daylight and low thermal absorption. The project is executed in earthy hues of clay bricks that with low U-values thus making the façade energy efficient. Taking inspiration from the traditional waterfront structures such as ‘baolis’ and ‘ghats’, a strategy to create a conducive microclimate was developed. Water is introduced as an experimental layer throughout the stepped landscape to bring down temperatures using evaporative cooling. Temperatures of the augmented breeze across the site are lowered as they are flow through a series of water curtain features, to mimic the working principles of a desert cooler.

Campus for Wipro, Hyderabad

Latest News
Fortune India
29th January 2020: Fortune India

Manit Rastogi pens an opinion editorial for Fortune India on Creating an Environmentally Sustainable Future

India art n Design
21st January 2020: India Art & Design

Isha Anand – Ringing in a Sustainable Future

arch daily
20th January 2020: Archdaily

Morphogenesis’ Artisan House published on ArchDaily

Architectural Digest
15th January 2020: Architectural Digest

Morphogenesis’ Ananta House published on Architectural Digest